skip to Main Content

Εγκυμοσύνη είναι η διαδικασία κατά την οποία μία γυναίκα φέρει ένα γονιμοποιημένο ωάριο, το οποίο αναπτύσσεται κι εξελίσσεται μέσα της και διαρκεί μέχρι και τη γέννηση του βρέφους.
Μία φυσιολογική εγκυμοσύνη διαρκεί περίπου 40 εβδομάδες από τον τελευταίο γυναικείο κύκλο ή 38 εβδομάδες μετά τη γονιμοποίηση του ωαρίου.

Εχω καθυστέρηση. Μήπως είμαι έγκυος;

Ένα τεστ εγκυμοσύνης ή εξέταση αίματος β χοριακή είναι οι πρώτες κινήσεις για να πάρεις αποτέλεσμα το οποίο θα πρέπει να το επαναλάβεις για να διαπιστώσεις ότι εισαι έγκυος.
Στην σύνέχεια θα πρέπει να κάνεις επικοινωνία με το Ιατρό για να σου πεί πότε να κλείσεις ραντεβού για να τον επισκεφθείς.

Βασικές εξετάσεις εγκυμοσύνης

Εγκυμοσύνη κύηση

Τι είναι η «αυχενική διαφάνεια» και πότε πρέπει να γίνεται;

Στον 3ο μήνα και συγκεκριμένα μεταξύ 11ης και 14ης εβδομάδας κυήσεως πραγματοποιείται το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας, στο οποίο μετράται το πάχος του υγρού που βρίσκεται κάτω από το δέρμα στον αυχένα του εμβρύου. Αν αυτό βρεθεί αυξημένο, τότε υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για σύνδρομο Down. Η πιθανότητα είναι μεγαλύτερη σε γυναίκες προχωρημένης ηλικίας. Η ευαισθησία του υπερηχογραφήματος για την ανίχνευση του συνδρόμου Down είναι περίπου 80%. Σε συνδυασμό ,τώρα, με τον προσδιορισμό στο αίμα της εγκύου γυναίκας δυό πρωτεϊνών, του PAPP-Α και της ελεύθερης β χοριακής γοναδοτροπίνης καταφέρνουμε να ανεβάσουμε την ευαισθησία της μεθόδου ανιχνεύσεως εμβρύων με Σ.Down στο 90%. Το αποτέλεσμα εκφράζεται με μια πιθανότητα, την πιθανότητα που έχει το έμβρυο να έχει το πρόβλημα, π.χ. 1/300 ή 1/1000 ή 1/10.000 (ένα προς τόσο). Σαν όριο, αυθαίρετα, έχουμε ορίσει το 1/300, οπότε εάν η πιθανότητα εμφάνισης συνδρόμου Down είναι μεγαλύτερη (πχ 1/100 ή 1/200), τότε προτείνεται στη γυναίκα να σκεθφεί εάν θα ήθελε να υποβληθεί σε μια επεμβατική εξέταση που παρέχουν με ακρίβεια τη διάγνωση της ύπαρξης ή όχι χρωμοσωμικών ανωμαλιών (συμπεριλαμβανομένου και του Σ.Down). Οι εξετάσεις αυτές είναι η βιοψία χοριακής λάχνης (λήψη τροφοβλάστης) και η αμνιοπαρακέντηση. Πάντως, η κάθε γυναίκα θα πρέπει να θυμάται πως η Αυχενική Διαφάνεια είναι μια μέθοδος πληθυσμιακού ελέγχου (screening test) και ΟΧΙ μέθοδος διάγνωσης!

Τι είναι η λήψη τροφοβλάστης;

Η λήψη τροφονλάστης είναι μία εξέταση που έχει στόχο να ανιχνευθούν κάποιες ανωμαλίες του εμβρύου όπως είναι οι χρωματοσωμικές, συγγενείς, κληρονομικές, και οι μεταβολικές ανωμαλίες του εμβρύου. Γίνεται από την 11η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και μετά, συνήθως μεταξύ 12ης-13ης εβδομάδας. Κάτω από συνεχή υπερηχογραφικό έλεγχο και με την χρήση πολύ λεπτών βελόνων και αφού πρώτα εγχύσουμε τοπικό αναισθητικό στην κοιλιά της εγκύου. Αφού ολοκληρωθεί η αναισθησία, μια λεπτή βελόνα περνά το τοίχωμα της μήτρας και αναρροφά ένα μικρό κομμάτι του πλακούντα του εμβρύου. Το κομμάτι αυτό στέλνεται στο εργαστήριο για να τεθεί η διάγνωση. Σε περίπου μία- δύο ημέρες θα σας ανακοινωθεί το πρώτο αποτέλεσμα για τις χρωματοσωμικές ανωμαλίες. Οι υπόλοιπες αναλύσεις κρατούν δύο εβδομάδες. Ο κίνδυνος αποβολής από τη λήψη τροφοβλάστη κυμαίνεται από 0.5 % έως 1%. Σε σχέση με την αμνιοπαρακέντηση έχει το πλεονέκτημα ότι η λήψη τροφοβλάστη γίνεται νωρίτερα, ενώ το μειονέκτημά της έχει λίγο μεγαλύτερο ποσοστό αποβολής καθώς και ότι δεν είναι πάντα δυνατή η εκτέλεσή της λόγω ανατομικών συνθηκών (θέση μήτρας, θέση πλακούντα, σωματική διάπλαση της εγκύου).

Τι είναι το υπερηχογράφημα β’ επιπέδου, πόσο αξιόπιστο είναι, και τι βλέπουμε σε αυτό;

Στο υπερηχογράφημα αυτό που γίνεται περίπου στις 22 εβδομάδες εγκυμοσύνης, εξετάζεται κάθε μέλος του σώματος του εμβρύου με συγκεκριμένες μετρήσεις και συγκρίνεται με υπάρχουσες μετρήσεις. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, του προσώπου, της σπονδυλικής στήλης, της καρδιάς, του στομάχου, του εντέρου, των νεφρών και των άκρων.

Θεωρείται πολύ  αξιόπιστο,  όχι όμως απόλυτα.Υπάρχουν ανωμαλίες στην διάπλαση που ανιχνεύονται σε ποσοστό άνω του 90% (πχ ανεγκεφαλία, δισχιδής ράχη) και ανωμαλίες που δύσκολα ανευρίσκονται (πχ μεγάλες καρδιακές ανωμαλίες). Ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα το υπερηχογράφημα β’ επιπέδου είναι το πιο χρήσιμο διαθέσιμο εργαλείο για την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με διεθνή δεδομένα, το υπερηχογράφημα β-επιπέδου μπορεί να διαγνώσει μείζονες ανωμαλίες σε ποσοστό 73,7% και ελάσσονες σε ποσοστό 55%- με άλλα λόγια δεν μπορεί να τα βρει όλα.
Εκτός από τα παραπάνω, στο υπερηχογράφημα β-επιπέδου μπορούμε να μετρήσουμε το μήκος του τραχήλου της μήτρας για να επισημάνουμε τις γυναίκες εκείνες που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό και να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα. Θα μας δείξει, επίσης, τη θέση του πλακούντα, την ανάπτυξη του εμβρύου καθώς και τη ροή του αίματος στις μητριαίες αρτηρίες, προκειμένου να επισημανθούν εγκαίρως μητέρες με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση προεκλαμψίας.

Στάδια Tοκετού

Τι ακριβώς είναι η επισκληρίδιος αναισθησία;

Σήμερα η επισκληρίδιος αναισθησία θεωρείται η αποτελεσματικότερη μέθοδος για την απαλλαγή της επιτόκου από τις ωδίνες του τοκετού. Το γεγονός ότι η γυναίκα είναι ξύπνια , με απόλυτη συναίσθηση του γεγονότος του τοκετού και συγχρόνως εντελώς χαλαρωμένη χωρίς πόνους, επιδρά πολύ θετικά, σωματικά και ψυχολογικά στην ίδια και το έμβρυο. Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως η επισκληρίδιος αναισθησία παίζει σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση του τοκετού ως θετικής εμπειρίας. Η οσφυϊκή επισκληρίδιος αναισθησία επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση ενός λεπτού και εύκαμπτου καθετήρα στον επισκληρίδιο χώρο και την έγχυση μέσω αυτού τοπικών αναισθητικών. Η επιτυχία της μεθόδου βασίζεται σε ορισμένες προυποθέσεις, όπως είναι η καλή συνεργασία επιτόκου και αναισθησιολόγου, η εμπειρία του ιατρού και η τήρηση των κανόνων αντισηψίας.

Ποια τα στάδια του τοκετού;

1ο στάδιο
Αρχικά οι ρυθμικές συστολές της μήτρας προκαλούν τη σταδιακή διαστολή του τραχήλου της μήτρας κάτι που συνήθως διαρκεί αρκετές ώρες. Η ένταση και η συχνότητα των συστολών δεν είναι η ίδια συνεχώς. Αρχικά η ένταση των συστολών είναι χαμηλή, όπως επίσης και ο πόνος που αισθάνεται η γυναίκα. Η συχνότητα των συστολών είναι επίσης μικρή (περίπου 1 συστολή κάθε 5 με 7 λεπτά). Αυτό μπορεί να διαρκέσει περίπου 12 με 14 ώρες. Σταδιακά οι συστολές της μήτρας γίνονται ολοένα και συχνότερες και περισσότερο έντονες, ενώ αυτό έχει αποτέλεσμα την ταχύτερη διαστολή του τραχήλου. Τελικά το 1ο στάδιο ολοκληρώνεται με την πλήρη διαστολή του τραχήλου της μήτρας και τη σταδιακή μετάβαση στο 2ο στάδιο που περιλαμβάνει την κάθοδο του εμβρύου.
2ο στάδιο
Το έμβρυο σε κάθε συστολή της μήτρας κατεβαίνει ολοένα και περισσότερο δια μέσω του τραχήλου της μήτρας. Η κάθοδος του εμβρύου μέσα στον κόλπο προκαλεί στην έγκυο έντονο αίσθημα εξώθησης. Η γυναίκα σε κάθε συστολή της μήτρας, δηλαδή σε κάθε πόνο (που τώρα εμφανίζεται κάθε 1 με 2 λεπτά) παρουσιάζει έντονη επιθυμία να σφιχτεί και να γεννήσει τελικά το έμβρυο. Το κεφαλάκι του εμβρύου καταλήγει τελικά στο άνοιγμα των χειλέων του αιδοίου. Με 1-2 εξωθήσεις της μητέρας κάτω από τις οδηγίες του ιατρού ή της μαίας γεννιέται το αρχικά το κεφάλι. Σε αυτήν την φάση μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιηθεί από τον ιατρό ή τη μαία περινεοτομή, κόβεται δηλαδή το δέρμα και οι υποκείμενοι ιστοί στο κατώτερο μέρος των χειλέων του αιδοίου. Στη συνέχεια θα γεννηθούν οι ώμοι του εμβρύου και τελικά όλο το νεογνό. Ο ιατρός ή η μαία θα απολινώσει και θα κόψει τον ομφάλιο λώρο και το νεογνό θα τοποθετηθεί σε ειδικό χώρο για την φροντίδα του.
3ο σταδιο
Λίγο μετά τον τοκετό του νεογνού η μήτρα πραγματοποιεί νέες συστολές, με αποτέλεσμα την έξοδο του πλακούντα και των διαφόρων υμένων που περιβάλλουν το έμβρυο όταν αυτό βρίσκεται μέσα στη μήτρα. Όταν ολοκληρωθεί ο τοκετός, ο μαιευτήρας ελέγχει την μήτρα και αποκαθιστά με ράμματα τυχόν βλάβες και ρήξεις που υπάρχουν στον τράχηλο της μήτρας, τον κόλπο και το περίνεο της γυναίκας.

Τοκετός
Στάδια τοκετού
Στάδια τοκετού
Στάδια τοκετού
Στάδια τοκετού
Στάδια τοκετού
Στάδια τοκετού

Ερωτήσεις για την εγκυμοσύνη

Εγκυμωσύνη Ψαρρός Νίκος Γυναικολόγος

Σε τι οφείλονται οι εμετοί κατά την κύηση και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν;

Οι εμετοί προκαλούνται από την επίδραση των ορμονών της εγκυμοσύνης στο γαστρεντερικό σύστημα. Αποφύγετε τις οσμές και τις τροφές που σας ενοχλούν και πίνετε υγρά για να μην αφυδατωθείτε. Σε περιπτώσεις που έχουμε πολλούς εμετούς κάθε ημέρα (υπερέμεση της κυήσεως) μιλήστε με το γιατρό σας, γιατί μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτείτε. Έτσι, θα αποφύγετε τον κίνδυνο να πάθετε αφυδάτωση και ασιτία. Η αύξηση της χορειακής γοναδοτροπίνης στο αίμα της μητέρας, κυρίως στο πρώτο τρίμηνο, επηρεάζει και το γαστρεντερικό σύστημα. Ο σφικτήρας του στομάχου χαλαρώνει και έτσι ο εμετός είναι πιο συχνός. Όταν η ηλικία της κύησης προχωρήσει, και μπούμε στο δεύτερο τρίμηνο, τα συμπτώματα υποχωρούν. Μέχρι να γίνει αυτό, μπορείτε να τρώτε μικρά και στεγνά γεύματα, να αποφεύγετε τον καφέ και τα καρυκεύματα και να πίνετε συχνότερες αλλά μικρότερες ποσότητες υγρών. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μιλήστε με το γιατρό και θα σας δώσει λύση.

Επιτρέπεται η γυμναστική κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Κάθε έγκυος μπορεί και πρέπει να γυμνάζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Βασική προϋπόθεση είναι να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα και να το συζητήσει με το γυναικολόγο της, που έχει και την ευθύνη της εγκυμοσύνης και γνωρίζει καλά την κατάσταση. Αν η κύηση είναι υψηλού κινδύνου, τότε η άσκηση πρέπει να αποφεύγεται.
Η γυμναστική θα βοηθήσει τη γυναίκα να εκτονωθεί και να χαλαρώσει, καθώς μειώνει το άγχος και δίνει μια αίσθηση ευεξίας. Επίσης, θα βοηθήσει να μην πάρει πολύ βάρος αλλά και να έχει καλύτερη φυσική κατάσταση και αντοχή για τον τοκετό. Θα την προστατέψει από πόνους στη μέση αλλά και από κράμπες στα πόδια. Συζητώντας με τον μαιευτήρα, μπορεί να βρει ποια άσκηση της ταιριάζει καλύτερα και είναι ασφαλής. Επίσης, πρέπει να πάρει οδηγίες για την ένταση με την οποία πρέπει να ασκείται. Η ένταση της άσκησης δεν πρέπει να ξεπερνά κάποια όρια και να είναι ιδιαίτερα έντονη, καθώς μειώνει τη παροχή αίματος προς τη μήτρα και τη μεταφορά οξυγόνου προς το έμβρυο.

Μπορεί η έγκυος να συνεχίζει να εργάζεται;

Αν η εργασία της εγκύου δεν έχει πολλές απαιτήσεις τότε μπορεί να συνεχιστεί. Η έγκυος πρέπει να αποφεύγει να σηκώνει βάρη, να εισπνέει τοξικά αέρια ή χημικά, να στέκεται όρθια για πολύ ώρα και γενικά να κουράζεται πολύ. Αν υπάρχουν αντίξοες συνθήκες, τότε πρέπει να βρεθεί κάποια εναλλακτική λύση, όπως μετακίνηση της εγκύου σε άλλη θέση με ηπιότερες συνθήκες εργασίας. Πρέπει να είναι σε καθιστική εργασία, με καθαρή ατμόσφαιρα και άνετες συνθήκες. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε πρέπει να συζητηθεί η περίπτωση να βρεθεί κάποια άλλη λύση.

Επιτρέπονται οι σεξουαλικές επαφές κατά την κύηση;

Οι ορμόνες που παράγονται κατά την εγκυμοσύνη (αλλά και κάποιοι άλλοι παράγοντες, όπως πχ η χαρά για το παιδί που έρχεται, η ολοκλήρωση της οικογένειας κλπ) μπορεί να αυξήσουν τη διάθεση της εγκύου για σεξουαλική επαφή. Επίσης και ο σύντροφος της μπορεί να έχει αυξημένη ερωτική διάθεση, λόγω της νέας κατάστασης και των αλλαγών που βλέπει στο σώμα της γυναίκας του, όπως πχ η αύξηση των μαστών κλπ.  Αν ο γυναικολόγος πιστεύει ότι η εγκυμοσύνη δεν έχει κανένα πρόβλημα, τότε το ζευγάρι μπορεί να έχει σεξουαλικές επαφές με ήπιο τρόπο και χωρίς φυσικά ακρότητες και μεγάλη ένταση. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην εγκυμοσύνη, τότε αποφύγετε τις επαφές, καθώς μπορεί να υπάρξει πρόωρος τοκετός , πρόωρη ρήξη υμένων, αιμορραγία από τον κόλπο και άλλα.

Τέλος να θυμάστε ότι πολλοί άντρες φοβούνται με τη σεξουαλική επαφή μπορεί να προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα στην εγκυμοσύνη. Σε αυτή την περίπτωση, συζητήστε με το σύντροφο σας, και μαζί με το γυναικολόγο, αν ισχύει κάτι τέτοιο ή όχι και βοηθήστε τον να ξεπεράσει το φόβο του.

Επιτρέπεται η χρήση αντιβιοτικών στην κύηση;

Καλό είναι να αποφεύγουμε να χορηγούμε αντιβιοτικά κατά την εγκυμοσύνη. Ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, κάποια αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στο έμβρυο. Ανάλογα με το πρόβλημα, ο γυναικολόγος πρέπει να προσπαθεί να βρει λύσεις αποφεύγοντας τα φάρμακα. Όταν είναι αναγκαία η λήψη αντιβίωσης, τότε προτιμούμε φάρμακα που είναι δοκιμασμένα και εγκεκριμένα για εγκύους

Απαγορεύεται μια έγκυος να κάνει ακτινογραφία;

Η έκθεση μια εγκύου σε ακτινοβολία έχει κάποιο κίνδυνο. Παλαιότερα, οι γυναίκες αυτές οδηγούνταν σε διακοπή κύησης για το φόβο της τερατογένεσης. Νεότερες μελέτες έχουν αλλάξει τα δεδομένα, καθώς φαίνεται ότι πολλά εξαρτώνται από τη δόση της ακτινοβολίας αλλά και την εβδομάδα κύησης που έγινε η ακτινογραφία. Γενικά πάντως, καλό είναι η έγκυος να αποφεύγει τις ακτινογραφίες, όταν υπάρχει περίπτωση εγκυμοσύνης και να αναζητά ασφαλέστερους τρόπους εξέτασης, όπως πχ το υπερηχογράφημα.

Γιατί δημιουργούνται κιρσοί στα πόδια;

Οι Κιρσοί δημιουργούνται όταν οι φλέβες στα πόδια παθαίνουν μια βλάβη και έτσι διογκώνονται και το αίμα λιμνάζει μέσα τους, και δεν επιστρέφει στην καρδιά. Οι αιτίες που προκαλούν κιρσούς είναι η κακή κατασκευή τους από τη γέννηση μας, που επιβαρύνεται όμως από ορθοστασία και αύξηση του σωματικού βάρους. Επίσης το κάπνισμα και τα ψηλά τακούνια μπορεί να παίζουν κάποιο επιβαρυντικό ρόλο. Για να προστατευτείτε από τους κιρσούς, προσέξτε το βάρος σας, αποφύγετε την ορθοστασία και τα ψηλά τακούνια. Επίσης, φορέστε ελαστικές κάλτσες που θα σας υποδείξει ο γιατρός.

Τι πρέπει να γνωρίζω για τον τερματισμό της κύησης (έκτρωση);

Η διακοπή της εγκυμοσύνης είναι μια διαδικασία που γίνεται όταν η γυναίκα έχει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Όταν γίνεται σωστά, τότε δεν υπάρχει κανένας σημαντικός κίνδυνος. Η γυναίκα πρέπει να είναι προστατευμένη από λοιμώξεις. Είναι σημαντικό να γίνονται προσεκτικές κινήσεις και βήματα που να εξασφαλίζουν την ασφάλεια της. Με την κατάλληλη εμπειρία και τις προφυλάξεις, η έκτρωση θεωρείται σήμερα μια ασφαλής διαδικασία. Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι αυτό δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για να αμελούμε την αντισυλληπτική προστασία των γυναικών και ούτε ότι η έκτρωση μπορεί να θεωρείται ως εύκολος τρόπος αποφυγής ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Η έκτρωση είναι το τελευταίο βήμα για να αποφύγουμε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη όταν οι κανονικές αντισυλληπτικές μέθοδοι αποτύχουν.

Μπορεί μια έγκυος να ταξιδέψει;

Οι μετακινήσεις της εγκύου επιτρέπονται χωρίς κάποιο περιορισμό, όσο η εγκυμοσύνη είναι φυσιολογική και δεν παρουσιάζει προβλήματα. Καλό είναι να συζητήσετε με το γιατρό σας για το τι πρέπει να προσέχετε και πώς να είστε πιο προστατευμένη.  Τα ταξίδια με το αεροπλάνο χρειάζεται προετοιμασία και υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες από τις αεροπορικές εταιρείες. Αν υποφέρετε από ναυτία τότε αποφύγετε το ταξίδι με πλοίο. Τα μακρινά ταξίδια με αυτοκίνητο πρέπει να είναι άνετα και να μπορείτε να ξεκουράζετε τα πόδια σας και να μη σταματά η κυκλοφορία του αίματος.

Σε κάθε περίπτωση, σιγουρευτείτε ότι στο μέρος που θα ταξιδέψετε υπάρχει τρόπος άμεσης πρόσβασης σε μαιευτήριο, αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, χωρίς να αποκλείεστε σε απομονωμένα μέρη.

Επιτρέπεται μαι έγκυος να καταναλώνει αλκοόλ;

Το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται στην εγκυμοσύνη. Όταν πίνετε αλκοόλ (ιδίως σε μεγάλες ποσότητες), τότε μπορεί να προκαλέσετε αυτόματη αποβολή ή πρόωρο τοκετό. Επίσης μπορεί να εμφανιστούν ανωμαλίες στην ανάπτυξη του εμβρύου, όπως νοητική καθυστέρηση, μικροκεφαλία, υποπλασία του προσώπου, αλλά και προβλήματα από την καρδιά και τους νεφρούς. Αντικαταστήστε το αλκοόλ με κάποιο άλλο ποτό.

Επιτρέπεται το κάπνισμα κατά την κύηση;

Δυστυχώς το κάπνισμα έχει ενοχοποιηθεί για πολλές ασθένειες με την πιο σημαντικές τις κακοήθεις εξαλλαγές  (καρκίνος) και  την καρδιοπάθεια. Στην εγκυμοσύνη έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις όπως ανωμαλίες εμβρύου υπολειπόμενη ανάπτυξη αυτού, τοξιναιμία (πίεση στην εγκυμοσύνη με οίδημα και λεύκωμα στα ούρα) και πολλά άλλα. Η διακοπή του καπνίσματος αρχίζει πριν ακόμα η γυναίκα μείνει έγκυος και φυσικά απαγορεύεται  κατά την διάρκεια της κύησης που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ασφαλές όριο ημερήσιας  κατανάλωσης τσιγάρων.

Φόρμα Επιθυμίας Επίσκεψης

Ονοματεπώνυμό*

Το Email*

Το τηλέφωνό σας*

Ημερομηνία που επιθυμείτε*

Επίσκεψη στο Ιατρείο*

Το μήνυμά σας

Με την συμπλήρωση της παραπάνω φόρμας, θα θέλαμε να μας επιβεβαιώσεις ότι αποδέχεσαι τους όρους χρήσης

Ερώτηση ασφαλείας αποστολής

Όλα τα πεδία με (*) είναι υποχρεωτικά

Συνεργαζόμενες Γυναικολογικές Κλινικές

Μαιευτήριο Ρέα
Μαιευτήριο Λητώ
English EN Français FR Ελληνικά EL
Accessibility
Back To Top