skip to Main Content

Η λέξη «γυναικολογία» προέρχεται από το λέξη γυναικ- του ελληνικού γυνή, τη

«γυναίκα» και τη «λογία», τη «μελέτη».
Η γυναικολογία είναι η ιατρική πρακτική που ασχολείται με την υγεία των

γυναικείων αναπαραγωγικών συστημάτων και των μαστών.

Γυναικολογικές ερωτήσεις και οι απαντήσεις μας

Γυναικολογικός υπέρηχος

Ποια είναι η πιο κατάλληλη μέθοδος αντισύλληψης;

Οι μέθοδες αντισύλληψης διακρίνονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:
Α) φυσικές μέθοδες (διακεκομμένη συνουσία, υπολογισμός γόνιμων ημερών, μέτρηση θερμοκρασίας κλπ),

Β) μέθοδους φραγμού (προφυλακτικό, σπιράλ, διάφραγμα, κλπ) και

Γ) ορμονικές μέθοδες (αντισυλληπτικό χάπι, χάπι επόμενης ημέρας, κολπικός δακτύλιος κλπ).

Η κάθε κατηγορία έχει πολλές διαφορετικές αντισυλληπτικές μεθόδους, που η κάθε μια από αυτές έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της. Καλό είναι κάθε γυναίκα να συζητήσει με το γυναικολόγο, ώστε να μπορεί να πάρει μια πιο εμπεριστατωμένη απόφαση. Ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε γυναικάς μπορούμε να βρούμε την αντισυλληπτική μέθοδο που της ταιριάζει καλύτερα.

Πως μπορεί να ρυθμιστεί ο κύκλος;

Οι διαταραχές του κύκλου και της περιόδου είναι πολύ συχνές. Μπορεί να υπάρχουν διαταραχές στη διάρκεια του κύκλου, όπως για παράδειγμα η περίοδος να εμφανίζεται σε πολύ άστατα και αραιά (ή συχνά) διαστήματα, μπορεί να σταματήσει για μήνες και άλλα. Επίσης μπορεί να υπάρχει αστάθεια στην διάρκεια της περιόδου και να διαρκεί πολλές ημέρες ή να υπάρχει μεγάλη (ή μικρή) ποσότητα αίματος στην περίοδο. Οι αιτίες είναι συνήθως ορμονικές ή ανατομικές. Ορμονικές αιτίες μπορεί να είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες, η αύξηση του στρες, κλπ. Ανατομικές ανωμαλίες που επηρεάζουν την περίοδο μπορεί να είναι η κύστη στην ωοθήκη, πολύποδας στη μήτρα, αδένωμα στον εγκέφαλο κλπ. Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι να βρούμε ποια είναι η αιτία της διαταραχής και έτσι να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αποτελεσματικά.

Τι είναι τα κονδυλώματα και πως αντιμετωπίζονται;

Τα οξυτενή κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα προκαλούνται από κάποιους τύπους του ιού των κονδυλωμάτων HPV. Είναι ίσως το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Για τη θεραπεία τους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορους τρόπους. Οι πιο συχνοί είναι η ηλεκτροκαυτηρίαση, ο καυτηριασμός με LASER, ειδικές καυστικές αλοιφές. Κάθε μέθοδος έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της. Φαίνεται ότι το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα μπορούμε να το πετύχουμε με τη χρήση των LASER, καθώς μπορούμε να ελέγξουμε με απόλυτη ακρίβεια το βάθος και την έκσταση της θεραπείας της βλάβης, αλλά και να απαλλάξουμε τη γυναίκα από το πρόβλημα με μια και μόνο επίσκεψη για θεραπεία.

Οι κύστες στις ωοηθήκες πρέπει να αφαιρούνται σε όλες τις περιπτώσεις;

Η κύστη στην ωοθήκη είναι ένα συχνό πρόβλημα των γυναικών, που δεν χρειάζεται όμως πάντα να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση. Η ανάγκη για να αφαιρεθεί μια κύστη εξαρτάται από την ηλικία της γυναίκας. Άλλη παράμετρος που παίζει ρόλο στην απόφαση μας για να αφαιρέσουμε ή όχι μια κύστη είναι η εικόνα της στο υπερηχογράφημα. Ανάλογα με την εμφάνιση της κύστης μπορούμε να καταλάβουμε κατά πόσο είναι ύποπτη για κακοήθεια. Σημαντική παράμετρος στην απόφαση μας έχει και το μέγεθος της κύστης, καθώς και αν προκαλεί συμπτώματα που ενοχλούν τη γυναίκα. Τέλος, οι καρκινικοί δείκτες δεν είναι πάντα αξιόπιστοι. Σε γενικές γραμμές πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν αξιολογούμε μια κύστη ωοθήκης. Η προσπάθεια μας είναι να είμαστε όσο το δυνατόν πιο «αμυντικοί» στην απόφαση μας, με σκοπό να γλυτώσουμε όσο το δυνατόν ένα χειρουργείο στη γυναίκα. 

Που οφείλεται ο πόνος περιόδου;

Ο πόνος στην περίοδο μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες. Κάποιες από αυτές είναι οργανικές, όπως για παράδειγμα η κύστη στην ωοθήκη, ινομύωμα, πολύποδες. Άλλες αιτίες είναι οι λειτουργικές, όπως για παράδειγμα μια ανισορροπία κάποιων ουσιών που παράγονται και μπορεί να προκαλέσουν πόνο. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εξεταστείτε ώστε να δούμε ποια είναι η αιτία του πόνου. Οι λύσεις είναι αρκετές και μπορούμε να βρούμε ποια είναι η καταλληλότερη, ανάλογα με την αιτία. Έτσι, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στην ρίζα του και να απαλλαγείτε από το πρόβλημα. 

Που οφείλεται ο πόνος κατά την σεξουαλική επαφή και πως αντιμετωπίζεται;

Ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή (δυσπαρεύνια) είναι αρκετά συχνό πρόβλημα. Μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους όπως κάποια κολπίτιδα που μπορεί να προκαλεσει πόνο, λόγω του ερεθισμού του κόλπου από τα μικρόβια, η ενδομητρίωση που συνδέεται με πόνο που εντοπίζεται σε συγκεκριμένο σημείο της κοιλιάς και σε συγκεκριμένες στάσεις κατά την επαφή ή και κάποια κύστη στην ωοθήκη ή πολύποδα ή άλλο πρόβλημα των γεννητικών οργάνων της. 

Με μια προσεκτική εξέταση μπορούμε να διαπιστώσουμε αν υπάρχει κάποιο μικρόβιο ή κάποιο άλλο πρόβλημα. Μεγάλη βοήθεια μας δίνει το υπερηχογράφημα αλλά και άλλες εξετάσεις. Με την κατάλληλη εμπειρία αλλά και σύγχρονες γνώσεις μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα και να μπορεί έτσι η γυναίκα να απολαμβάνει τη σεξουαλική της ζωή.

Πότε πρέπει να ξεκινάω το τεστ παπ;

Κάθε γυναίκα που αρχίζει τη σεξουαλική ζωή της πρέπει να ελέγχεται με τεστ Παπανικολάου (test Pap). Η εξέταση κατά Παπανικολάου είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος προληπτικού ελέγχου κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο καρκίνος αυτός οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στον ιο των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων HPV. Μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το 55% των γυναικών, που θα προσβληθούν από κάποιο τύπο του ιου, θα μολυνθεί μέσα στα 3 πρώτα χρόνια από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών της. Για το λόγο αυτό, οι γυναίκες που έχουν σεξουαλικές επαφές πρέπει να ξεκινούν την τακτική εξέταση Παπανικολάου μέσα στα 3 πρώτα χρόνια. Μάλιστα, η Αμερικανική εταιρία μαιευτήρων γυναικολόγων συστήνει η εξέταση να γίνεται το αργότερα μέχρι την ηλικία των 21 ετών ή μέσα στα 3 πρώτα χρόνια από την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας της γυναίκας. 

Τι πρέπει να ξέρω για το χάπι της επόμενης μέρας;

Το χάπι της επόμενης μέρας είναι μια μέθοδος αντισύλληψης. Δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται σαν τακτική μέθοδος αντισυλλήψης, αλλά μόνο όταν υπάρχει ανάγκη. Είναι γνωστή και ως επείγουσα αντισύλληψη. Το χάπι πρέπει να λαμβάνεται όταν η κανονική, τακτική μέθοδος αντισύλληψης αποτύχει, όπως όταν σπάσει το προφυλακτικό, ή ξεχάσει το αντισυλληπτικό χάπι. Όταν η γυναίκα πάρει το χάπι μέσα σε λίγη ώρα από την ύποπτη επαφή, τότε η αποτελεσματικότητα του χαπιού είναι πολύ μεγάλη. Πρέπει να θυμόμαστε ότι το χάπι μπορεί να διαφοροποιήσει την εικόνα της περιόδου για τους επομένους μήνες. Για το λόγο αυτό πρέπει να αποφεύγεται η άσκοπη χρήση του χαπιού. Η γυναίκα πρέπει να βρει κάποια άλλη μέθοδο, μετά από συζήτηση με το γυναικολόγο, όταν οι αποτυχίες στην κανονική αντισυλληπτική μέθοδο είναι συχνές. 

Φόρμα Επιθυμίας Επίσκεψης

Ονοματεπώνυμό*

Το Email*

Το τηλέφωνό σας*

Ημερομηνία που επιθυμείτε*

Επίσκεψη στο Ιατρείο*

Το μήνυμά σας

Με την συμπλήρωση της παραπάνω φόρμας, θα θέλαμε να μας επιβεβαιώσεις ότι αποδέχεσαι τους όρους χρήσης

Ερώτηση ασφαλείας αποστολής

Όλα τα πεδία με (*) είναι υποχρεωτικά

Συνεργαζόμενες Γυναικολογικές Κλινικές

Μαιευτήριο Ρέα
Μαιευτήριο Λητώ
English EN Français FR Ελληνικά EL
Accessibility
Back To Top