skip to Main Content

Μια κλινική εξέταση του μαστού μπορεί να αποτελεί μέρος της τακτικής γυναικολογικής εξέτασης. Συζητήστε με τον Ιατρό σας σχετικά με το πόσο συχνά χρειάζεστε μια εξέταση μαστού.

Η κλινική εξετάση μαστού μαζί με μαστογραφία αποτελούν ένα πλήρη έλεγχο για το εάν μία γυναίκα ίσως αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.

Οι γυναίκες με εμφυτεύματα στήθους πρέπει να έχουν επίσης τακτικές κλινικές εξετάσεις μαστού.

Συχνές ερωτήσεις για την εξέταση μαστού και μαστογραφία

Ψηλάφηση μαστού

ψηλάφιση μαστού μαστογραφία και καρκινος του μαστού

Ελέγχουμε με κυκλικές κινήσεις

Ελέγχουμε κάθετα από την θηλή προς κάθε κατεύθυνση

Ελέγχουμε απο την μια άκρη του μαστού μέχρι την άλλη με κινήσεις άνω και κάτω

Τι είναι η μαστογραφία;

Οι ακτίνες Χ έχουν την ικανότητα να διαπερνούν το ανθρώπινο σώμα, να διαφοροποιούνται απ’ αυτό και να αφήνουν το αποτύπωμα τους πάνω σε ειδικά επεξεργασμένες φωτογραφικές πλάκες ( ακτινογραφικά φιλμ). Σ’ αυτή την ιδιότητα των ακτινών Χ στηρίζονται όλες οι ακτινολογικές εξετάσεις που χρησιμοποιούνται στην ιατρική ( όπως π.χ. η ακτινογραφία θώρακος, η αξονική τομογραφία κ.λ.π.). Η διαδικασία, «φωτογράφησης» του εσωτερικού του ανθρωπίνου σώματος με ακτίνες Χ μοιάζει, σε γενικές γραμμές, με αυτήν που χρησιμοποιείται στα ειδικά  μηχανήματα που υπάρχουν στις εξόδους αναχώρησης των αεροδρομίων και με τα οποία οι αστυνομικοί «βλέπουν» το τι υπάρχει μέσα στις τσάντες των επιβατών που πρόκειται να ταξιδέψουν χωρίς να χρειαστεί να τις ανοίξουν.Η μαστογραφία είναι μία ακτινολογική εξέταση αποκλειστικά και μόνο για την απεικόνιση του  περιεχομένου του στήθους. Πραγματοποιείται από ένα ειδικά κατασκευασμένο μηχάνημα το οποίο διαθέτει ειδική πηγή εκπομπής ακτίνων Χ σε χαμηλές δόσεις, οι οποίες διαπερνούν το στήθος – που έχει τοποθετηθεί σε ειδική θέση – και καταλήγουν σε ένα ειδικό για την εξέταση φιλμ ( υψηλής αντίθεσης και ευκρίνειας), με αποτέλεσμα να παραχθεί – αποτυπωθεί – πάνω σ’ αυτό μία μαυρόασπρη εικόνα του εσωτερικού των μαστών.

Είναι επικίνδυνη η μαστογραφία λόγω της ακτινοβολίας που χρησιμοποιείτε;

Η μαστογραφία χρησιμοποιείται σε ευρεία βάση από τα μέσα της δεκαετίας του 60. Από τότε, η τεχνολογία των μηχανημάτων, των φιλμ και των διαφόρων τεχνικών βελτιώθηκαν σημαντικά, γι’ αυτό και η ποσότητα της ακτινοβολίας που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια είναι χαμηλή και θεωρείται ακίνδυνη. Έχει υπολογιστεί ότι η δόση της ακτινοβολίας που δέχεται μια γυναίκα σ’ έναν πλήρη μαστογραφικό έλεγχο είναι ίση με την ακτινοβολία που δέχεται από το περιβάλλον σε τρεις μήνες ( Συγκριτικά η αξονική τομογραφία της κοιλίας ισοδυναμεί με φυσική ακτινοβολία μίας τριετίας). Σύμφωνα μ’ έναν άλλο υπολογισμό, αύξηση του κινδύνου εμφάνισης κακοήθειας εξ’ αιτίας της ακτινοβολίας θα μπορούσε να παρατηρηθεί σε μία γυναίκα μετά από την πραγματοποίηση της διακοσιοστής μαστογραφίας. Συμπερασματικά, ο κίνδυνος από την ακτινοβολία δεν είναι αξιόλογος και δεν αποτελεί εμπόδιο ικανό στην τακτική  χρήση της μαστογραφίας για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Η δόση της ακτιβολίας είναι η ίδια σε κάθε μαστογραφία;

Η ακριβής ποσότητα της ακτινοβολίας που χρησιμοποιείται κάθε φορά εξαρτάται από τη σύσταση των μαστών της γυναίκας (οι πυκνοί μαστοί απαιτούν μεγαλύτερη). Σε κάθε περίπτωση, όμως, έχουν καθοριστεί κάποια ανώτατα όρια, για τα οποία ισχύουν όσα αναφέρθηκαν στην απάντηση της προηγούμενης ερώτησης. 

Είναι προτιμότερη η ψηφιακή μαστογραφία;

Είναι μία σύγχρονη μαστογραφία, όπου οι ακτίνες Χ αντί να επιδρούν σ’ ένα ακτινογραφικό φιλμ, διεγείρουν έναν ειδικό υποδοχέα που, με τη βοήθεια ενός προγράμματος επεξεργασίας, αναπαράγει ψηφιακά την εικόνα  στην οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Αυτή η τεχνική έχει ορισμένα πλεονεκτήματα, όπως το να επιτρέπει στον ακτινολόγο να μεγεθύνει κάποιες περιοχές της εικόνας, να τις φωτίζει ή να τις κάνει περισσότερο ή λιγότερο έντονες και γενικότερα να τις επεξεργάζεται καλύτερα. Επίσης, καθιστά πολύ ευκολότερη την αποθήκευση των εικόνων, αλλά και την μετάδοση τους  σε άλλους γιατρούς για συνεξέταση ή ενημέρωση (μέσω τηλεφωνικών γραμμών ή ενός εγκατεστημένου δικτύου υπολογιστών). Η ψηφιακή μαστογραφία έχει, όμως, υψηλό κόστος και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ικανοποιεί απόλυτα τους ακτινολόγους, γι’ αυτό και δεν έχει επιτρέψει την ευρεία διάδοση της. Στο μέλλον εκτιμάται ότι ψηφιακή μαστογραφία θα διαδοθεί περισσότερο. 

Πόσο αξιόπιστη είναι η μαστογραφία στην διάγνωση του καρκίνου του μαστού;

Όπως και όλες οι άλλες ιατρικές εξετάσεις, έτσι και η μαστογραφία εμφανίζει κάποιους περιορισμούς στις διαγνωστικές δυνατότητες της. Σ’ ότι αφορά την περίπτωση του καρκίνου, οι περιορισμοί εμφανίζονται με δύο μορφές: η πρώτη ενώ υπάρχει καρκίνος, αυτός να μην φαίνεται στη μαστογραφία, οπότε γίνεται λόγος για «ψευδώς αρνητική» μαστογραφία και η δεύτερη, η μαστογραφία να δείχνει μία αλλοίωση η οποία να εκλαμβάνεται ως καρκίνος, αλλά στη βιοψία που ακολουθεί αυτό να μην είναι αλήθεια. Σ’ αυτή την περίπτωση γίνεται λόγος για « ψευδώς θετική» μαστογραφία. Τα ψευδώς αρνητικά ευρήματα είναι συχνότερα σε νεώτερες γυναίκες με πυκνά στήθη και σε γυναίκες που βρίσκονται σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, Το ποσοστό των ψευδώς αρνητικών υπολογίζεται πως αποτελεί περίπου το 10% των περιπτώσεων, δηλ. 1 στις 10 περιπτώσεις καρκίνου δεν γίνεται αντιληπτή στη μαστογραφία.Τα ψευδώς θετικά ευρήματα οδηγούν σε άσκοπες βιοψίες, με όλη την αναστάτωση και τις ταλαιπωρίες που προκαλούν στις γυναίκες. Εκτιμάται ότι το ποσοστό των ψευδώς θετικών ευρημάτων κυμαίνεται γύρω στο 5%. Και στις δύο περιπτώσεις οι συνέπειες των «ψεύτικων» ευρημάτων μετριάζονται σημαντικά από την κλινική εξέταση του γιατρού και την κυτταρολογική εξέταση υλικού που πάρθηκε από τη βλάβη με παρακέντηση με λεπτή βελόνα. Σε κάθε περίπτωση τη διαγνωστική ακρίβεια της μαστογραφίας ενισχύει η καλή εκπαίδευση και εργασία του τεχνικού που θα κάνει τη μαστογραφία και του ακτινολόγου γιατρού που θα τη «διαβάσει».

Αν δεν ψηλαφάται κάποια μάζα από τον γιατρό, μπορεί η μαστογραφία να ανακαλύψει την ύπαρξη καρκίνου;

Βέβαια. Η μαστογραφία μπορεί να ανακαλύψει καρκίνους με μέγεθος τόσο μικρό που να μην γίνονται αντιληπτοί από τα δάκτυλα του γιατρού κατά την ψηλάφηση. Επίσης μπορεί να δείξει τις μικροαποτιτανώσεις, ένα εύρημα που συχνά συνδέεται με το μη διηθητικό καρκίνο.

Μαστογραφία πρέπει να γίνεται προσυμπτωματικά;

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού ισχύει πως όσο πιο μικρός είναι αυτός σε μέγεθος όταν ανακαλύπτεται, τόσο πιο μεγάλες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας της θεραπείας . Ένας όγκος στο μαστό γίνεται συνήθως αντιληπτός με την ψηλάφηση όταν αποκτήσει μέγεθος τουλάχιστον ενός εκατοστού. Με τη μαστογραφία, όμως, μπορεί να γίνουν  αντιληπτοί όγκοι μεγέθους λίγων χιλιοστών, όσο ένα κόκκος ρυζιού. Έχει υπολογιστεί ότι στην εποχή μας το 30% των καρκίνων διαγνώσκεται μόνο από τη μαστογραφία. Επίσης, οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς θεωρούν ότι η μεγάλη συμμετοχή γυναικών στους τακτικούς προσυμπτωματικούς πληθυσμιακούς ελέγχους με μαστογραφία αποτελεί τη βασικότερη αιτία που μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά θνητότητας από καρκίνο του μαστού στις Η.Π.Α. και σε άλλες χώρες. 

Η μαστογραφία με προφυλλάσσει πλήρως από τον καρκίνο του τραχήλου;

 Όχι. Η μαστογραφία δεν προλαμβάνει την εμφάνιση του καρκίνου, αλλά – όπως αναφέρθει- απλά  βοηθά να ανακαλυφθεί ο καρκίνος πολύ νωρίτερα από το χρόνο που αυτός θα γινόταν αντιληπτός από τη γυναίκα ή το γιατρό της. Έχει υπολογιστεί ότι η μαστογραφία μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο ενάμισι  έως δύο χρόνια νωρίτερα. Αυτή η πρωϊμότερη διάγνωση επιτρέπει να είναι πιο επιτυχής η θεραπεία, ενώ ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να χρειαστεί η γυναίκα να υποβληθεί σε αφαίρεση του μαστού της (μαστεκτομή).

Πότε θα πρέπει να ξεκινήσω να κάνω μαστογραφία;

Αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο δεν υπάρχει ομοφωνία. Υπάρχουν επιστημονικές εταιρείες και φορείς υγειονομικής περίθαλψης που συνιστούν τον τακτικό μαστογραφικό έλεγχο από την ηλικία των 40 ετών και υπάρχουν φορείς και επιστήμονες που εκτιμούν ότι είναι ωφελιμότερο να αρχίζουν οι προληπτικοί έλεγχοι από την ηλικία των 50 ετών. Η διχογνωμία δεν αφορά την ατομική περίπτωση της κάθε γυναίκας, αλλά τα προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου, δηλ την οργανωμένη εξέταση μεγάλου αριθμού γυναικών. Και οι δύο τακτικές διαθέτουν ισχυρά επιχειρήματα που δεν επιτρέπουν ακόμα να δοθεί οριστική απάντηση. Αυτό αναμένεται να γίνει τα επόμενα χρόνια, όταν ολοκληρωθούν οι σχετικές έρευνες, που για να είναι αξιόπιστες απαιτούν και χρόνο πολύ και μεγάλο αριθμό γυναικών υπό παρακολούθηση. Έως τότε, η Ε.Α.Ε συνιστά στις γυναίκες να αρχίζουν από την ηλικία των 40 ετών τον προληπτικό έλεγχο με κλινική εξέταση από γιατρό και στη συνέχεια σε συνεννόηση μαζί του να καταστρώνουν το ατομικό πλάνο της τακτικής προληπτικής παρακολούθησης τους, στην οποία μπορεί να περιληφθεί και η μαστογραφία. Οι γυναίκες που έχουν επιβαρημένο οικογενειακό ιστορικό ή υπόκεινται στην επίδραση παραγόντων που ευνοούν την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού, πρέπει να αρχίζουν τις τακτικές προληπτικές εξετάσεις από μικρότερη ηλικία. Σε γενικό επίπεδο, η Ε.Α.Ε. καλεί το κράτος να οργανώσει πληθυσμιακό μαστογραφικό έλεγχο για όλες τις Ελληνίδες από την ηλικία των 50 ετών.

Μετά τα 70 πρέπει να συνεχίζεται να γίνεται μαστογραφία;

Η Ε.Α.Ε. συστήνει να συνεχίζεται ο τακτικός προληπτικός μαστογραφικός έλεγχος στις ηλικιωμένες γυναίκες, εφ ’όσον αυτές έχουν καλή υγεία και επαρκές προσδόκιμο ζωής. Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται συχνότερα στις μεγάλης ηλικίας γυναίκες και στις ημέρες ο αριθμός τους αυξάνει συνεχώς. Η έγκαιρη ανακάλυψη του καρκίνου σ’ αυτές τις γυναίκες μπορεί να οδηγήσει σε καλά αποτελέσματα και να τους προσφέρει περισσότερα χρόνια ζωής.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται μαστογραφία;

Ορισμένες επιστημονικές εταιρείες και φορείς συνιστούν η τακτική μαστογραφία να γίνεται κάθε χρόνο, άλλες υποστηρίζουν να γίνεται κάθε δύο χρόνια, ενώ αλλού εφαρμόζονται προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου με μαστογραφίες ανά τριετία. Και σ΄ αυτή την περίπτωση η συζήτηση για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αφορούν την εφαρμογή της μαστογραφίας για πληθυσμιακά προγράμματα. Η Ε.Α.Ε. συστήνει τον πληθυσμιακό έλεγχο με μαστογραφία κάθε δύο έτη. Για την κάθε ατομική περίπτωση, όμως, ο θεράπων γιατρός είναι σε θέση να επιλέξει το καταλληλότερο χρονικό διάστημα για την επανάληψη της προληπτικής μαστογραφίας ( ένα ή δύο έτη)

Γιατί ακόμα και αν εμφανίζεται πρόβλημα στο ένα μόνο στήθος, γίνεται μαστογραφία και στα δύο;

Στο μαστογραφικό έλεγχο λαμβάνονται δύο λήψεις από κάθε μαστό. Για την αναγνώριση κάποιου μη φυσιολογικού ευρήματος είναι αναγκαίο να συγκριθεί η εικόνα του ενός μαστού με εκείνη του άλλου. Εκτός αυτού και ο μαστός χωρίς προβλήματα κατά την κλινική εξέταση θα πρέπει να ελέγχεται μήπως έχει κάποιο που δεν έχει γίνει αντιληπτό.

Γιατί στις νέες γυναίκες γίνεται συνήθως υπερηχογράφημα μαστών αντί για μαστογραφία;

Οι λόγοι που προτιμάται το υπερηχογράφημα είναι :
α) Η πυκνότητα του στήθους σ’ αυτή την ηλικία που κάνει εξαιρετικά δύσκολη την ανακάλυψη κάποιων ανωμαλιών στη μαστογραφία,
β) η ελάχιστη πιθανότητα που υπάρχει να εμφανιστεί καρκίνος σ’ αυτή την ηλικία,
γ) η αποφυγή ακτινοβόλησης, επειδή είναι περισσότερο επικίνδυνη σε νέα άτομα και, τέλος,
δ) η καλή ικανότητα διάγνωσης των παθήσεων αυτής της ηλικίας με το υπερηχογράφημα.

Η μαστογραφία είναι επώδυνη (λόγω της πίεσης που ασκείται στον μαστό;

Συχνά οι γυναίκες είναι αναστατωμένες και έχουν φόβο ότι η εξέταση είναι επώδυνη. Αυτό τις κάνει πιο ευαίσθητες στο αίσθημα του πόνου. Η ψύχραιμη συμπεριφορά βοηθά τη γυναίκα να αισθανθεί λιγότερη ενόχληση από την πίεση. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις που αυξάνουν την ευαισθησία του γυναικείου στήθους στην πίεση, όπως π.χ. όταν η μαστογραφία γίνει λίγο πριν από την έναρξη της περιόδου ( τότε που το στήθος βρίσκεται υπό τάση) ή όταν στο στήθος υπάρχουν μεγάλες κύστεις. Σε κάθε περίπτωση είναι χρήσιμο η γυναίκα να μην «παραδίδεται» στους χειρισμούς του τεχνικού. Να υπακούει μεν τις εντολές του, αλλά ταυτόχρονα να τον ενημερώνει αν η πίεση της προκαλεί πόνο που δεν μπορεί να ανεχθεί.

Οι γυναίκες που έχουν κάνει αυξητική στήθους, μπορούν να κάνουν μαστογραφία;

Οι γυναίκες στις οποίες έχουν τοποθετηθεί  ενθέματα για λόγους αισθητικής ή για αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή πρέπει και αυτές να υποβάλλονται σε τακτικό προληπτικό έλεγχο με μαστογραφία. Θα πρέπει, όμως, να το αναφέρουν στον τεχνικό και στο γιατρό. Επειδή τα ενθέματα από σιλικόνη είναι αδιαπέραστα από τις ακτίνες, θα πρέπει αυτά να σπρωχτούν προς τα πίσω, με την εφαρμογή ειδικών τεχνικών τοποθέτησης των μαστών, ώστε ο μαζικός αδένας να προβάλει μπροστά και να μην επικαλύπτεται από το ένθεμα για να μπορεί να ακτινογραφηθεί. 

Είναι πρόβλημα ένα μικρό στήθος για την μαστογραφία;

Δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα εκτέλεσης της μαστογραφίας σε γυναίκες με μικρά στήθη. Απλώς, ο τεχνικός θα πρέπει να σας τοποθετήσει σωστά και να προβεί στις κατάλληλες για την περίπτωση ρυθμίσεις για την ακτινοβόληση. Σ΄ ότι αφορά τη διάγνωση, οι μικροί μαστοί είναι συνήθως πυκνοί και αυτό δυσκολεύει την ανάδειξη των αλλοιώσεων στη μαστογραφία

Είναι πρόβλημα ένα μεγάλο στήθος για την μαστογραφία;

Όχι. Χρειάζεται όμως προσοχή στη σωστή τοποθέτηση, έτσι που να ακτινογραφηθεί όλο το στήθος και να μη μείνει εκτός κάποιο τμήματα του. Οι ρυθμίσεις του μηχανήματος προσαρμόζονται από τον τεχνικό, ενώ συχνά χρησιμοποιείται ακτινογραφικό φιλμ μεγαλύτερων διαστάσεων. Σ’ ότι αφορά τη διάγνωση συνήθως οι μεγάλοι μαστοί είναι πιο λιποβριθής και επομένως λιγότερο πυκνοί. 

Χρειάζεται και οι άντρες να κάνουν μαστογραφία;

Ναι, εφ’ όσον παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα στον ένα ή και στους δύο μαστούς, όπως π,χ γυναικομαστία (διόγκωση του μαστού) ή καρκίνο (σπάνιως)

Tι είναι η μαστογραφία με την τοποθέτηση σύρματος-οδηγού;

Είναι μία μαστογραφία που γίνεται ακολουθώντας μία συγκεκριμένη τεχνική για να προωθηθεί ένας ειδικός συρμάτινος οδηγός σε κάποιο σημείο του εσωτερικού του μαστού, στο οποίο υπάρχουν μη ψηλαφητές αλλοιώσεις οι οποίες πρέπει να αφαιρεθούν. Καθώς είναι αδύνατον για το χειρουργό να τις ψηλαφίσει, η τοποθέτηση του συρμάτινου οδηγού τον βοηθά να αφαιρέσει την ύποπτη περιοχή ευκολότερα.

Από τι εξαρτάται η ποιότητα μιας μαστογραφίας;

Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η σωστή τοποθέτηση του στήθους κατά τη διάρκεια της μαστογραφίας, η καλή συμπίεση των μαστών, ώστε να λεπτύνει η διάμετρος τους, η καλή συνεργασία της εξεταζόμενης, οι κατάλληλες για την κάθε περίπτωση ρυθμίσεις ακτινοβόλησης του μηχανήματος ( συνήθως τα μεγαλύτερα στήθη απαιτούν μεγαλύτερη δόση απ’ ότι τα μικρότερα), την ποιότητα του μηχανήματος, το ακτινογραφικό φιλμ, την επεξεργασία στο μηχάνημα εμφάνισης. 

Συχνές ερωτήσεις για τον καρκίνο του μαστού

Τι είναι ο καρκίνος του µαστού και πως αναπτύσσεται;

Ο Καρκίνος του µαστού είναι µία ανεξέλεγκτη – όχι φυσιολογική ανάπτυξη- των κυττάρων του µαζικού αδένα. Με την πάροδο του χρόνου, καρκινικά κύτταρα διηθούν τον υγιή µαστό και στη συνέχεια, µετακινούνται προς τους µασχαλιαίους λεµφαδένες. Ακολούθως, σταδιακά µεταφέρονται σε άλλα µέρη του σώµατος, όπου εγκαθίστανται και αναπτύσσουν αυτό που ονοµάζεται «µετάσταση».

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του µαστού;

Ο καρκίνος του µαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος που εκδηλώνεται στις γυναίκες και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 30% από όλους τους κακοήθεις όγκους. Περίπου µισό εκατοµµύριο γυναίκες παθαίνουν κάθε χρόνο καρκίνο του µαστού στην Ευρώπη και από αυτές περίπου 5.000 είναι Ελληνίδες.  

Οι άνδρες µπορεί να πάθουν καρκίνο µαστού;

Καρκίνος του µαστού µπορεί να εµφανιστεί και στους άνδρες, η πιθανότητα όµως είναι πολύ µικρή. Σε κάθε 100 γυναίκες µε καρκίνο του µαστού αντιστοιχεί 1 άνδρας. Γιαυτό και δε συστήνεται προληπτικός έλεγχος στους άνδρες, όταν όµως παρατηρήσουν κάποιο ογκίδιο ή σκληρία στην περιοχή του µαστού, θα πρέπει να εξεταστούν από χειρουργό µαστού.

Υπάρχουν παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του µαστού και πώς µπορεί να προφυλαχθεί από αυτούς µία γυναίκα;

Πράγµατι, υπάρχουν παράγοντες που συνδέονται µε τον καρκίνο του µαστού. Ορισµένοι από αυτούς, όπως είναι το φύλο (γυναίκα), η ηλικία, το θετικό οικογενειακό ιστορικό (κυρίως µητέρα ή αδελφή µε καρκίνο µαστού) και το κληρονοµικό ιστορικό δεν µπορούν να αλλάξουν. Ωστόσο, κάποιοι άλλοι, όπως είναι η έλλειψη άσκησης, το υπερβολικό βάρος, το κάπνισµα, η υπερβολική χρήση αλκοόλ και η µακροχρόνια χρήση ορµονών µετά την εµµηνόπαυση, µπορούν να τροποποιηθούν και να µειώσουν τον κίνδυνο µίας γυναίκας να αναπτύξει καρκίνο στο µαστό της.

Τι είναι ο «κληρονοµικός» καρκίνος του µαστού;

Στον κληρονοµικό καρκίνο του µαστού, έχουµε εντοπίσει γονίδια (BRCA1&2), τα οποία ευθύνονται για την εµφάνισή του. Η ύπαρξη µίας βλάβης (µετάλλαξη) σε ένα τέτοιο γονίδιο, αυξάνει πάρα πολύ την πιθανότητα εµφάνισης της νόσου που φθάνει περίπου στο 75-80% κατά τη διάρκεια της ζωής της γυναίκας, ενώ συγχρόνως συνοδεύεται από υψηλή πιθανότητα, περίπου 50-60%, εµφάνισης καρκίνου των ωοθηκών. Ο κληρονοµικός, όµως, καρκίνος, αποτελεί µικρό ποσοστό των καρκίνων του µαστού. Σε 100 γυναίκες µε καρκίνο του µαστού, ο κληρονοµικός καρκίνος ευθύνεται για την προσβολή 5-7 γυναικών. Ο έλεγχος για κληρονοµικότητα δε συστήνεται γενικά, παρά µόνο σε γυναίκες µε ισχυρό ιστορικό καρκίνου µαστού στην οικογένειά τους και συνεπώς υψηλή πιθανότητα κληρονοµικότητας (π.χ. εµφάνιση σε τουλάχιστον δύο ή περισσότερες συγγενείς, εµφάνιση καρκίνου σε νεαρή ηλικία ή εµφάνιση στην ίδια οικογένεια καρκίνου µαστού και ωοθηκών). Είναι όµως σηµαντικό να ξέρουµε ότι, ακόµη και αν τα γενετικά τεστ αποδειχθούν αρνητικά, η γυναίκα θα πρέπει να συνεχίζει τους προληπτικούς ελέγχους κανονικά. Απλώς, έχει αποκλείσει το µικρό ποσοστό του «κληρονοµικού καρκίνου», ενώ εξακολουθεί να κινδυνεύει από τον «τυχαίο» καρκίνο του µαστού. Άρα, θα πρέπει να συνεχίσει κανονικά το προληπτικό έλεγχο των µαστών της.

Οι ηλικιωµένες γυναίκες κινδυνεύουν να πάθουν καρκίνο του µαστού;

Ο καρκίνος του µαστού µπορεί να εµφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Η πιθανότητα εµφάνισής του σε νέες γυναίκες ηλικίας κάτω των 40 ετών είναι µικρή, ενώ αυξάνεται όσο αυξάνεται και η ηλικία της γυναίκας. Μία γυναίκα 80 ετών παρουσιάζει πενταπλάσιο κίνδυνο εµφάνισης της νόσου συγκριτικά µε µία γυναίκα 50 ετών.

Ποια είναι τα «εργαλεία» για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του µαστού;

Η Μαστογραφία είναι το πιο σηµαντικό εργαλείο για την ανίχνευση του καρκίνου του µαστού. Κάθε γυναίκα, που έχει ένα µέσο κίνδυνο καρκίνου του µαστού, θα πρέπει να κάνει ετήσια µαστογραφία αρχίζοντας στην ηλικία των 40 ετών. Γυναίκες «υψηλού κινδύνου» µπορεί να ενηµερωθούν από το γιατρό τους για πιο εντατική παρακολούθηση, που θα µπορούσε να περιλαµβάνει επιπρόσθετα και υπερηχογράφηµα ή MRI (µαγνητική µαστογραφία). Η κλινική εξέταση των µαστών από έναν ειδικό του µαστού είναι επίσης πολύ σηµαντική και θα πρέπει πάντοτε να γίνεται µαζί µε τις µαστογραφίες. Όσον αφορά τις νεότερες γυναίκες, οι οποίες διατρέχουν χαµηλότερο κίνδυνο λόγω ηλικίας, θα πρέπει να κάνουν τη κλινική εξέταση των µαστών τους µέσα στους περιοδικούς ελέγχους της υγείας τους (check up), κατά προτίµηση κάθε 2-3 χρόνια.

Ποια είναι τα πρώτα σημεία που αντιλαμβανόμαστε στον καρκίνο του µαστού;

Στα αρχικά στάδια, ο καρκίνος του µαστού δεν παρουσιάζει σηµάδια ή συµπτώµατα και ανιχνεύεται µόνο µε τη µαστογραφία. Αργότερα, µπορεί να εµφανιστεί ένα ψηλαφητό µόρφωµα στο µαστό (όγκος), καθήλωση (τράβηγµα) του δέρµατος ή της θηλής του µαστού (εισολκή θηλής). Αν η γυναίκα δε δώσει σηµασία στα παραπάνω, τότε µπορεί να εµφανισθούν σηµάδια προχωρηµένης νόσου, όπως θερµός και ερυθρός µαστός (φλεγµονώδης καρκίνος), πόνοι στα οστά, µεγάλη διόγκωση (block) των λεµφαδένων στη µασχάλη.

Ποιο είναι το όφελος της πρώιµης διάγνωσης του καρκίνου του µαστού;

Η εύρεση ενός καρκίνου του µαστού µικρού µεγέθους κατά τη διάρκεια µίας µαστογραφίας, θα µπορούσε να έχει πολλά πλεονεκτήµατα. Η χειρουργική θεραπεία ενός µικρού µεγέθους όγκου συνήθως δεν απαιτεί µαστεκτοµή και η αφαίρεση των λεµφαδένων της µασχάλης µπορεί να αποφευχθεί µε την εκτέλεση µόνον της τεχνικής της βιοψίας του φρουρού λεµφαδένα, που δεν έχει επιπτώσεις στο χέρι. Το πιο σηµαντικό όµως είναι ότι η πρόγνωση της ασθενούς είναι εξαιρετική (πολύ χαµηλός κίνδυνος µετάστασης) και µερικές φορές η θεραπεία είναι 100% (περιπτώσεις DCIS – µη διηθητικού καρκίνου).  

Φόρμα Επιθυμίας Επίσκεψης

Ονοματεπώνυμό*

Το Email*

Το τηλέφωνό σας*

Ημερομηνία που επιθυμείτε*

Επίσκεψη στο Ιατρείο*

Το μήνυμά σας

Με την συμπλήρωση της παραπάνω φόρμας, θα θέλαμε να μας επιβεβαιώσεις ότι αποδέχεσαι τους όρους χρήσης

Ερώτηση ασφαλείας αποστολής

Όλα τα πεδία με (*) είναι υποχρεωτικά

Συνεργαζόμενες Γυναικολογικές Κλινικές

Μαιευτήριο Ρέα
Μαιευτήριο Λητώ
English EN Français FR Ελληνικά EL
Accessibility
Back To Top